Nie jest prawdą, że nawyki są tak silne, iż nie jesteśmy w stanie ich zmienić. Faktycznie, głębsza ingerencja w tryb życia i stosowaną dietę może nastręczać problemów. Dlatego proponuję metodę małych kroków. Nie musisz od razu wywracać wszystkiego do góry nogami, spróbuj powoli np. wdrażać spacery po posiłku, ograniczać ulubione niezdrowe [...]
Ilekroć toczy się jakakolwiek dyskusja dotycząca odżywek i suplementów diety, wysuwane są bezpodstawne argumenty o rzekomej szkodliwości dla nerek lub wątroby tego rodzaju środków. Jednak te same osoby nie dostrzegają zagrożenia, które jest realne i jest tuż na wyciągnięcie ręki. Podsumowanie DILI związane z ibuprofenem zwykle objawia się [...]
Gdy zbliża się lato, z niecierpliwością wyglądamy pięknych, czerwonych i słodkich truskawek. Czy to z warzywniaka, czy z ogródka — bierzemy każdą ilość. Najlepiej smakują na surowo, ale wielu miłośników tych owoców wzbogaca nimi swoje desery, koktajle, a nawet sałatki. Podsumowanie Truskawki skradły serce wielu ludziom. Niektórzy z wytęsknieniem [...]
Mikrobiom jelitowy to zbiór drobnoustrojów w jelitach, który odgrywa kluczową rolę w wielu aspektach zdrowia. Od wspierania układu odpornościowego po wpływanie na masę ciała – bakterie jelitowe mają większy wpływ niż mogłoby się wydawać. Rosną obawy, że cukier, będący u niektórych osób podstawą współczesnej diety, może zakłócać tę delikatną [...]
Mitów na temat odżywiania jest mnóstwo. Niektóre głoszą, że należy jadać chudy nabiał oraz chude mięso, a także owoce i warzywa, które nie zawierają tłuszczy. Dlatego warto przyjrzeć się diecie niskotłuszczowej. Jaki ma wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie? Czy jest zalecana przez dietetyków? Jakie są plusy i minusy takich diet? W poniższym [...]
Obecna epidemia SARS 2, mimo iż nie przynosi "znacznych" ofiar (w porównaniu do wielu innych chorób) spowodowała, iż zamknięte są kluby, siłownie i inne miejsca, gdzie można poćwiczyć. Tak naprawdę większość ludzi, którzy utrzymują niski poziom tkanki tłuszczowej i nie mają różnorakich zespołów, chorób, ograniczy konsumpcję pokarmu automatycznie. [...]
Największym zagrożeniem dla współczesnego człowieka wcale nie jest epidemia koronawirusa SARS-CoV-2, bo ona nie zabiła jeszcze tylu ludzi co np. epidemia grypy hiszpanki. Tam szacuje się, iż zmarło 30-50 x więcej osób, niż podczas obecnej pandemii. Niektórzy sugerują, iż ofiar mogło być nawet ~100 milionów. Oczywiście hiszpanka trwała dłużej, więc [...]
Czy należysz do grona osób, które budząc się rano, myślą tylko o sprincie do toalety? Jeśli nie, to jesteś szczęśliwcem. Sporo osób cierpi na poranne biegunki. Mogą one być spowodowane zarówno warunkami zdrowotnymi, jak i stylem życia. Jak jeszcze można zapobiegać porannym biegunkom? Poniżej kilka wskazówek: jeśli palisz, przestań ogranicz [...]
Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP może być bardzo restrykcyjna i trudna do utrzymania. Może ona jednak pomóc osobom cierpiącym na IBS (zespół jelita drażliwego) złagodzić bolesne dolegliwości. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, na czym ta dieta polega. Podsumowanie Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP jest bardzo restrykcyjna, ale [...]
Mleko jest obecne w diecie praktycznie każdego z nas. Jest nierozłącznie kojarzone ze śniadaniami, z dzieciństwem, a także jako dodatek do kawy czy wypieków. Okazuje się jednak, że ponad 65% światowej populacji nie toleruje w pełni laktozy, co bywa dyskwalifikacją dla tradycyjnego mleka i części produktów mlecznych. Z tej przyczyny, a także z [...]
Większość z nas lubi słodkie potrawy i często goszczą one na naszym stole. Niestety, choć słodzone cukrem produkty są smaczne, jedzone w zbyt dużej ilości stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Nadmierne spożycie cukru może przyczynić się do rozwoju wielu chorób. Ostatnio coraz częściej słyszymy "modną" nazwę cukier dodany - czym on [...]
[...] mogą spożytkować nawet 90 g węglowodanów na godzinę (~1.5-1.8 g/min.). Może być stosowana mieszanka np. 1.2 g glukozy + 0.6 g fruktozy na minutę pracy, obecnie wg badań fruktoza wraca do „łask”, co ciekawe, niewielkie ilości węglowodanów mogą mieć wpływ na poprawę osiągów nawet w trakcie pracy krótkotrwałej (45-60 minut), przy [...]
[...] diety niskowęglowodanowej, wysokotłuszczowej, niemniej niewiele wskazuje, by destrukcyjny. O wiele gorzej przedstawia się zalewanie ustroju cukrami prostymi (glukoza, fruktoza) lub dwucukrami (np. sacharoza), co może mieć wpływ na stężenie trójglicerydów, insulinooporność, ryzyko sercowo-naczyniowe, ryzyko pojawienia się raka i [...]
Zapalenie stawów to pojęcie obejmujące wszelkie schorzenia stawów, których podstawą jest przewlekły stan zapalny. Najczęściej występującymi objawami zapalenia stawów jest ból, ograniczenie ruchomości, obrzęk i podniesiona temperatura. Najbardziej znanymi chorobami zapalnymi są: reumatoidalne zapalenie stawów łuszczycowe zapalenie stawów dna [...]
[...] duże dawki fruktozy podane dożylnie potrafią zabić człowieka. Ogólnie w badaniach wykazano, że spożycie wszystkich rodzajów cukrów, glukozy, fruktozy, sacharozy (glukoza + fruktoza), maltozy oraz cukrów wolnych występujących naturalnie o 27% zwiększało śmiertelność ze wszystkich przyczyn w badanej grupie. Podobne zależności zaobserwowano w [...]
Jednym z kluczowych elementów zdrowej diety jest ograniczenie spożycia cukru, który – choć pyszny – może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Cukry proste, które powinny dostarczać do 10% energii z diety, wszechobecnie występują naturalnie w owocach, produktach zbożowych, oraz nabiale, jednak producenci żywności chętnie [...]
Dążenie do uzyskania odtłuszczonej sylwetki dla milionów ludzi staje się głównym celem. Szczególnie istotne znaczenie ma to obecnie, gdy okres pandemii zostawił swój "ślad" także na naszej wadze. Co robić, aby zmaksymalizować utratę tłuszczu? Podsumowanie Kluczem do skutecznej redukcji jest dieta, warto różnicować trening, pracując np. od czasu [...]
[...] g na 3 h) zwiększyło moc w sposób klarowny, szczególnie od połowy próby czasowej. Mieszanka glukozowo-fruktozowa może być nieco skuteczniejsza od podawania samej glukozy, bo fruktoza bezpośrednio zasila wątrobę i ma do dyspozycji inny transporter, niezależny od glukozy (wysycenie systemu transportu węglowodanów w ustroju jest jednym z [...]
[...] słynie z negatywnego wpływu na zdrowie, jeśli dostarcza się ich w nadmiarze. Tak samo nie należy pisać o diecie „wysokowęglowodanowej”, bo czym innym jest glukoza, fruktoza, sacharoza, maltoza a np. źródła w postaci skrobi (makarony, kasze, ryż, płatki owsiane itd.) To, że ktoś dostarcza dużo węglowodanów, wcale nie oznacza, iż mu to [...]
Wiemy, iż wiele składników wchodzących w skład diet zachodnich poprzez różne mechanizmy sprzyja pojawieniu się raka. Przypisuje się taką rolę przetworzonym produktom mięsnym. Kontrowersje wzbudza czerwone mięso oraz inne rodzaje mięsa wysokoprzetworzanego, niezależnie od jego koloru. Referencje: S. Shankar i in. Dietary fiber and cancer [...]